Wednesday, July 21, 2010

Про сервіс

Я сьогодні втратив 4 години намагаючись вирішити проблему з нашим інтернет-зв'язком (недавно швидкість впала з 3 до 2 мегабіт). За цей час я поспілкувався з п'ятьма (!) представниками та представницями техпідтримки та однією жіночкою із служби розрахунків (billing). Ось короткий зміст цього індійського серіалу.
Перший технік хотів віддалено залогінитись до мене щоб почистити кеш Експлорера. На щастя, я його вчасно зупинив. Другий нічим не запам'ятався, хоча я просто хотів, щоб він з'єднав мене із кимось, хто може щось вирішити. Не з'єднав. Третя (старший технік) хвилин 20 розказувала мені, що наш будинок надто далеко від їхнього вузла і 3 мегабіта нам ніяк не світять, але так і не змогла пояснити, чому тиждень тому все було добре. Четвертий (ще старший) плутав мегабіти з мегабайтами, а після того як він не відповів скільки ж бітів у одному байті я просто попросив з'єднати мене з кимось, хто це знає. П'ятий пообіцяв направити заявку у ремонтну службу (хоча саме він мав би вирішити проблему). Чекаю результатів.
Жінка із billing department виявилась найбільш адекватною. По-перше, вона зрозуміла мою проблему; по-друге, чесно (хоча й безуспішно) намагалась вибити відповідь з техніка №3; по-третє, запропонувала хоч якесь рішення, хай і не технічне (оплатила рахунок за наступний місяць); по-четверте, виявила, що 3 мегабіта нас таки не оминуть і з'єднала із службою, що повинна була це вирішити (техніки №4 і №5). Одразу було видно, що людина розуміє важливість клієнта, тому що вона за клієнтом бачить гроші, а технік - проблеми.
Сподівась, завтра-післязавтра нам таки відновлять повноцінний зв'зок, а якщо ні, то я знаю куди телефонувати. Наступного разу я почну не з Tech Support, а з Billing and Payments.

Sunday, February 28, 2010

Про роботу

Коли я багато років тому працював на фабриці, то вставав о шостій, щоб на сьому годину бути на роботі. Близько четвертої ми з татом повертались додому, але після зміни на конвеєрі мені вже не хотілося ні вчити англійську, ні читати технічні статті. Тоді я розумів Мартіна Ідена, що працював у "Гарячих джерелах" і не мав ні сил, ні часу на книжки. Тоді я думав, що настане час, коли я буду працювати головою, а не руками. Такий час настав, але правду кажуть, що треба боятись своїх бажань, бо інколи вони збуваються :)

Зараз я доктор наук, викладаю в університеті, можу спати до десятої, а потім повернутись додому о третій, часом можу взагалі влаштувати собі вихідний посеред тижня. Все добре, але насправді, моя робота завжди зі мною, навіть коли я сплю :) Я думаю про лекції, про практичні завдання, про контрольні роботи та проекти для студентів. Я думаю про свій проект, досліди, дані. Я думаю, значить я працюю. Але як це пояснити Марічці? Чи зрозуміє вона, що коли я дивлюсь серіал, то частина мого мозку працює над новим експериментом? Що мої "5 хвилин" можуть розтягнутись на годину, бо я маю нову ідею, яку треба перевірити, або хоча б записати. А може, виключити цю частину мозку о 6:00, залишити її в офісі до ранку і не згадувати? Але хіба це можливо?

Інколи я думаю, що добре бути професором, рік-у-рік викладати той самий курс, не переживати за студентські оцінювання і публікації. Коли-небудь я таким і стану, але цікаво, яка зворотня сторона такого бажання? ;)

Friday, January 8, 2010

Avatar

Я не збираюсь писати черговий огляд фільму, порівнювати його з іншими мільярдерами чи аналізувати його з точки зору науки. Аватар - це гарна казка, з купою алюзій та запозичень, передбачуваним сюжетом і щасливим кінцем, але казка розказана настільки красиво, що у неї повірять не тільки діти, але й багато дорослих. Кемерон вкотре встановив новий стандарт якості у розважальному кіно, і стандарт цей дуже і дуже високий.

Це був мій перший фільм побачений у 3D, і треба сказати, що враження просто неймовірні! Двері, які хочеться відкрити самому, рослини перед самим носом, "сніжинки" Eyra, що падають прямо на коліна - все це створює фантастичний ефект присутності (а ще цьому ефекту допомагало те, що у залі було 10 чоловік, тож нам не заважали ніякі сторонні звуки).

Звичайно, Аватар - дуже дорогий і технологічно складний фільм, але він дозволяє вже зараз побачити і оцінити ефекти, що за 2-3 роки будуть звичними для більшості блокбастерів. Це майбутнє кіно і воно просто супер! До речі, 3D - це, мабуть, найкращий спосіб боротьби з піратами, бо я просто не уявляю яка здорова людина погодиться проміняти ці відчуття на "екранку".

Я не розумію людей, що критикують цей фільм, а ще більше не розумію тих, хто не подивиться його через таку критику. Це не "Шоушенк" чи "Хрещений батько", але це - шедевр і подивитись його треба обов'язково.
10/10.

Friday, January 1, 2010

New Year's resolutions

У новому році я хочу:

1) знайти постійну роботу.
2) пригадати всі мови, які я коли-небудь вчив і вивчити ще одну.
3) (заново) навчитись грати на гітарі.
4) читати більше художньої літератури, прочитати 30 книжок.
5) опублікувати 4 статті.

Поки що все, потім ще щось додам.