Monday, January 31, 2011

Про студентів

За минулі п'ять років я бачив різних студентів: здібних, лінивих, безвідповідальних, безтурботних. Будучи аспірантом, я викладав тільки загальноосвітній (GenEd) курс, тож мав можливість бачити студентів з різних факультетів, що приходили отримати залік і 3 кредита. Більшість з них не особливо переймалася матеріалом, вважаючи комп'ютери нудними і страшними :)
Після захисту я отримав можливість викладати курси для "комп'ютерщиків". І хоча "Вступ до програмування" слухають не лише програмісти, але більшість студентів обирають цей курс саме через можливість чомусь навчитись. Це вже було цікавіше, можна було щось спитати і отримати розумну відповідь. Інколи навіть можна було почути питання від студентів, а це неабияке досягнення!
Взагалі, цікаво спостерігати, як люди вчаться, дізнаються щось нове, радіють, коли в них, нарешті, щось получається. Приємно, коли після іспиту студенти підходять, дякують. Цікаво, що дякують, в основному, найкращі :)
За п'ять хвилин починається перша пара нового семестру. Це вже буде мій шостий рік викладання, але досі перед першою парою у мене мурашки по шкірі повзають...